Wat is vliegroest en hoe verwijder je het van Roestvast staal? (RVS/ Inox)

RVS is roestvrij, dus de tuinmeubelen van RVS zijn onderhoudsvrij; of toch niet?

Wat is roestvast staal / RVS ?

Roestvast staal, afgekort RVS, is een legering van de elementen ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Elk van deze elementen geeft weer andere eigenschappen aan het RVS. RVS bestaat uit 18 procent chroom 8 procent nikkel en maximaal 1,2 procent koolstof bevatten. Daarnaast worden de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium gebruikt. Chroom zorgt voor de corrosievastheid en koolstof is van invloed op de hardheid van het roestvast staal.

Inox is roestvast, doordat het aanwezige chroom bij contact met zuurstof een onzichtbaar beschermlaagje vormt; de oxide huid. Door dit laagje wordt het onderliggende metaal beschermt tegen roestvorming.

Roestpuntjes of “vliegroest”, wat is het?

De term roestvrij staal / roestvast staal suggereert dat het materiaal niet roest. Het materiaal zal op zichzelf niet gaan roesten, echter door invloeden van buitenaf kan er besmetting op het roestvrijstalen oppervlak plaatsvinden. Hierdoor kan een bruine aanslag ontstaan op het RVS oppervlak, dit wordt ook wel ‘vliegroest’ genoemd.

Vliegroest wordt veroorzaakt door kleine deeltjes koolstofstaal die op een roestvast staal oppervlak neerkomen. Tijdens het oplossen van de staaldeeltjes worden ijzeroxiden gevormd die het oppervlak van het roestvast staal besmetten.

In grote lijnen zijn er drie soorten oorzaken van vliegroest op RVS / Inox: beschadiging van roestvast staal door een voorwerp van koolstofstaal, besmetting door deeltjes koolstofstaal en aantasting door aerosolen. Het RVS oppervlak kan dus worden aangetast door zure regen, zeelucht en metaaldeeltjes in de lucht.

Voorkomen van vliegroest

Om uw tafelonderstel van RVS te beschermen tegen vliegroest adviseren wij om 2x per jaar het RVS frame te reinigen met Zep Inox Cleaner. Zep inox cleaner verwijdert vuil, stof, vingerafdrukken en lichte atmosferische aanslag. Daarnaast zorgt het product ervoor dat het hechten van vuil aan het roestvrijstalen oppervlak wordt vertraagd. Bovendien krijgt het rvs-tafelframe een streepvrije en prachtige glans. Daarnaast kan uw rvs-tafelonderstel gereinigd worden met een sopje. Gebruik echter géén agressieve schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen die chloor of zouten bevatten. Dit beschadigd het RVS oppervlak.

Het reinigen van vliegroest op roestvast staal.

Dan adviseren wij het gebruik van Zep Radiant 7-11. Dit product reinigt, poliert en beschermt het RVS oppervlak in één handeling. Zep Radiant 7-11 verwijdert roest, aangekoekte voedselresten kalk, olie en vet van roestvrij staal. Na gebruik van dit product ziet uw rvs oppervlak, rvs-tafelframe, rvs- tafelonderstel of onderstel van roestvrij staal er weer als nieuw uit! Veeg bij dit product met de richting van het rvs mee om krassen te voorkomen.

Vragen omtrent onze onderhoudsproducten? Neem gerust contact op!