Onderhoud graniet

Onderhoud granieten tafelblad”.

Mooi hoor, zo’n granieten tafelblad voor binnen en buiten. Maar hoe kan ik ze het beste onderhouden?

Vóór gebruik; eerst beschermen!

Om een tafelblad van graniet jarenlang in een mooie staat te behouden adviseren wij om, vóór het in gebruik nemen van de tafel, het tafelblad te beschermen.
Het aanbrengen van een beschermlaag op het granieten tafelblad, zorgt ervoor dat oliën, vetten en water moeilijk de steen binnen dringen. Deze behandeling wordt impregneren genoemd. Wanneer u het tafelblad impregneert, wordt ook het onderhoud van het natuursteen vereenvoudigd. Wij adviseren om het natuurstenen tafelblad bij levering te impregneren, hierna is 1x per jaar voldoende om het tafelblad te beschermen.

Het door ons geadviseerde impregneermiddel is gebruiksklaar. Tevens kan er worden gekozen uit een kleurloze of kleur verdiepend impregneermiddel om het natuursteen nog meer tot z’n recht te laten komen. Het kleurloze impregneermiddel lithofin vlekstop plus 250ml is geschikt voor zowel gezoete, gepolijste, leathered als gevlamde tafelbladen en voor zowel binnen als buiten. Naast het kleurloze impregneermiddel hebben we een kleur verdiepend impregneermiddel, namelijk: lithofin vlekstop w 250ml. Dit impregneermiddel haalt de kleur van de steen meer op, hierdoor wordt het graniet een tint donkerder.
Na het gebruik van het impregneermiddel, is uw tafelblad klaar voor gebruik en zal het geen vloeistoffen meer opnemen.

Dagelijkse reiniging

Graniet bevat geen kalk, hierdoor is deze natuursteen beter bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en zuren; bijvoorbeeld in frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Hierdoor is een tafelblad van graniet geschikt voor binnen en buiten.
Voor de dagelijkse reiniging van uw granieten tafelblad, adviseren wij het gebruik van Lithofin easy clean. Dit product reinigt het oppervlak eenvoudig en moeiteloos. Lithofin Easy clean verwijdert vettig oppervlaktevuil, verhindert vlekvorming en versterkt het impregneermiddel.
Hardnekkige vlekken?

Een olie- of vetvlek op uw tafelblad? Neem de vlek zo snel mogelijk af om met Lithofin Oil-ex. Hierdoor krijgt de vlek geen kans om de steen binnen te dringen. Vaak verdwijnen deze vlekken ook vanzelf; met name wanneer het graniet in weer en wind staat.

Voorzorgsmaatregelen, wat moet ik niét doen?

Om het granieten tafelblad optimaal te beschermen, raden wij aan om de volgende punten in acht te nemen:

-       Gebruik geen schuurspons en/of schuurmiddelen. Deze beschadigen het impregneermiddel, waardoor krassen vlekken en doffe plekken kunnen ontstaan.

-       Gebruik geen zure reinigingsmiddelen zoals kalkreinigers en badkamerreinigers

-       Gebruik geen alcohol, ammonia of glassex op het tafelblad.

-       Ga niet staan / zitten op het tafelblad en vermeid contact met scherpe voorwerpen.

-       Een RVS-tafelonderstel met geïntegreerde wieltjes? Zorg ervoor dat het tafelblad door alle tafelpoten wordt ondersteund zodat er geen breuk kan optreden.

Nog vragen over het reinigen van uw natuurstenen tafelblad of granieten tafelblad; neem gerust contact op. Voor verdere onderhoudsproducten klik hier: onderhoud